P ako pohánka. Vitamín P vás postaví na nohy
Jedna z najzdravších potravín na svete, o ktorej by ste to asi ani nepovedali. Pohánku by sme si mali dopriať častejšie, doplní nám množstvo cenných látok, škodliviny zaženie do kúta a ocení ju aj naša krv.
Rutín – najlepší priateľ vašich ciev
Pohánkové vločky sú skvelým tipom na chutné a zdravé raňajky. Obsahujú dôležité minerály ako vápnik, fosfor, draslík, horčík, železo, vitamíny B, E a C, aminokyseliny, ako aj nenasýtené mastné kyseliny. Jej obrovským plus je však predovšetkým obsah rutínu, ktorý sa nazýva tiež vitamín P. Práve tento flavonoid sa stará o správne vstrebávanie vitamínu C tak, že bráni jeho oxidácii. Vďaka tomu rutín zaručuje obranu organizmu pred voľnými radikálmi a vznikom rakoviny. Posilňuje imunitu a priaznivo ovplyvňuje krvný obeh, preto je nenahraditeľným pomocníkom v prevencii žilových ochorení, zmierňuje a lieči kŕčové žily, hemoroidy, ale aj krvácanie ďasien a nosa. Vďaka tomu, že pohánka neobsahuje lepok, môžu ju konzumovať aj celiatici. Opatrne by s ňou však mali zaobchádzať ľudia s vysokým krvným tlakom, tým sa odporúča nejesť pohánku denne, pretože môže tlak mierne zvyšovať.
Ako pohánku využiť
Pohánku a pohánkové vločky zakúpite takmer v každých potravinách, predávajú sa väčšinou v 200 – 250g baleniach. Pripraviť si môžete kašu, chutné palacinky, chlieb, môžete ňou zahustiť polievku, alebo si pripraviť nákyp. Prvým krokom pri príprave pohánky je zaliať ju mliekom alebo prevarenou vodou a nechať chvíľku odležať, aby do seba vodu nasala. Vznikne vám kaša, ktorú môžete skonzumovať priamo napríklad s pridaním ovocia, alebo ju zmiešajte s ďalšími surovinami podľa vlastnej fantázie a zapečte v rúre, alebo na panvici v podobe lievancov.